10 March 2016

# just sharing and remind

Awak suka membaca?? Baguslah!!

Assalamualaikum wbt....

Awak suka membaca?? Baguslah!! | Siapa kat sini love to reading?? Hand's up please!!! Hehe... kalau korang suka membaca, memang bagus sangat sangat tau tabiat tu. Lagipun, masa sekolah sekolah dulu kan kita selalu dengar orang cakap.. "membaca jambatan ilmu"... haaa... betullah tu...


Sumber : Internet.


Sebenarnya,  kalau korang nak tau dengan membaca kita boleh menguatkan daya ingatan kita. Haaa?? Tak tau? Ni lah cikla nak bagitau. Hehe.... Dengan membaca, kita dapat melatih otak kita untuk mengingati apa yang kita baca. Ia pasti susah untuk kita mengingati isi pembacaan kita kalau tidak kita melatih minda. So, kalau tak minda kita akan jadi malas dan tepu forever and ever... hehe...
Lagi banyak bahan yang kita baca, lagi banyak ilmu yang kita dapat. Selain ia dapat menambah ilmu di dada, membaca jugak akan menjadikan kita lebih berkeyakinan diri dan berani. Contohnya, dengan membaca mengenai pengalaman orang lain, ia akan memberi kita idea dan seterusnya menjadikan pengalaman mereka sebagai pengajaran tak kira pengalaman manis atau sebaliknya.....


Sumber : Internet.


Membaca jugak dapat menjadikan diri lebih berdisiplin sebab ada sesetengah orang akan menjadikan aktiviti membaca sebagai rutin harian mereka. Paling tak pun, mereka akan memperuntukkan sekurang-kurangnya 1-2 jam untuk membaca. So, ini akan membentuk disiplin diri mereka supaya mematuhi jadual yang ditetapkan.

Jadi, jom kita jadikan amalan membaca ni sebagai salah satu aktiviti wajib kita. Tak kiralah apa bentuk bahan bacaan pun, asalkan apa yang kita baca itu akan memberi kita ilmu dan pengetahuan untuk diri kita. InshaAllah.... 

Oklah, thanks for reading. Sekian dulu, wassalam....


Sumber : Harian Metro.

3 comments:

  1. betul tu. membaca ni perlu dijadikan satu amalan..daripada buang masa lebih baik isi masa lapang dengan membaca.. saya pun suka membaca..hihi..

    ReplyDelete
  2. saya pun suka membaca..
    baca blog... :)

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.