31 March 2016

# pregnancy and maternity tips

Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu!

Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu! | Assalamualaikum wbt. Hai ibu ibu mengandung sekalian. Sihat ke hari ni? Kalau sihat, alhamdullilah. Ermmm, emosi pulak? Macam mana? Ok tak? Hihi. Cikla ni sejak jadi 'ibu mengandung' ni, kira oklah. Sama macam masa cikla mengandung sebelum ni. Cuma emosi je, kadang-kadang ke darat, kadang-kacang ke laut. Bertabahlah ye. Setuju tak kalau cikla cakap ibu mengandung ni memang pelik sikit. Kebanyakannyalah. Perangainya kadang-kadang ok, kadang-kadang moody.

Masa cikla pertama kali mengandung, boleh dikatakan semua oklah. Mood pun ceria je, seingat cikla jaranglah cikla moody, emo ke. Happy dan gembira je. Mungkin mood nak dapat anak first barangkali. Yang best nya, mual pening loya mabuk semua takde. Makan pun selera je. Semua bedal. Start dari trimester pertama sampailah ketiga memang steady je. Tapi, bila mengandung anak kedua dan ketiga termasuklah yang keempat sekarang ni, awal-awal dah 'mabuk laut', makan takde selera, pening loya semua ada. Lepas tu asyik nak baring dan tidur je. Makan tu tak sedap, makan ni tak lalu. Huhu. Pembawakan budak lain lain kot.

Pendapat cikla, lain orang lain kot 'kerenah' atau pembawakan budak tu. Ada orang, mengandung start anak pertama sampailah anak yang seterusnya memang ok. Mabuk tak. Apa tak, steady je. Tapi ada orang awal awal lagi dah 'lembik'.

Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu! 


Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu!
Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu! Sumber Facebook.


Sebenarnya ada beberapa 'perangai pelik' ibu mengandung ni yang mungkin suami tak perasan. Oklah, jom cikla share apakah perangai pelik mereka ini yang encik suami patut tau dan amik tau.... 

Kuat tidur; kalau yang ni memang cikla mengaku. Hehe. Kadang-kadang tu, pagi-pagi lagi *kadang kadang baru pukul sepuluh sebelas mata dah mengantuk balik. Kalau waktu anak-anak sekolah, lepas breakfast mesti kena take a nap kejap. Lepas tu, baru rasa segar sikit, dan baru buat keje rumah. So, encik suami kalau tengok isteri tu asyik mengantuk. Nak tidur je, janganlah marah. Nak-nak pulak yang first time tu, bagi je mereka masa tidur walaupun sekejap. Memang tak boleh nak kata apa dah. Hihi. Mengidam; kalau bab mengidam ni, alhamdullilah setakat ni cikla takdelah mengidam yang pelik pelik dan susah-susah. Kesian pulak kat orang tu kan pening nak carikan. Hehe. Seingat cikla masa mengandung anak kedua cikla mengidam nak makan rojak mamak. Mengandung anak ketiga, mengidam nak minum air coconut shake. Tu je. Hehe.

Selera bertambah; rasanya kebanyakan ibu mengandung memang akan bertambah selera makannya. Kejap-kejap lapar, kejap-kejap nak mengunyah. Tak kiranya makan menu berat atau ringan. Semuanya teringin. Tengok rancangan jalan-jalan cari makan je kat tv tu, dah teringin nak makan nasi berianilah, nak makan ayam goleklah, nak minum laicikang lah. Haha. Misi pun memang galakkan makan lebih kan, *yelah makan untuk dua orang tu semua kena double triple. Hehe. So, suami kalau nampak isteri tu makan banyak dari biasa, jangan tegur. Orang tengah berselera tu. Layankan aje. Hehe. Jadi pelupa; ermmm, kalau yang ni cikla tak berapa pasti. Mungkin ada sesetengahnya kot. Tak semualah. Kalau cikla, setakat ni, alhamdullillah. Ingatan kuat lagi. Hehe.

Suka kunyah ais; betul jugak kot, cikla kadang kadang memang suka kunyah ais. Nak nak pulak musim panas sekarang ni. Sebab apa? Entahlah, mungkin pembawakan kot. *pembawakan lagi. Hehe. Mudah merajuk; Wah, Ini memang ketara. Kalau suami cakap kuat sikit, kita ingat dia marah. Padahal suaranya memang jenis kuat. Haha. Kalau apa yang kita pesan suami tak beli, merajuk lagi. Dialog biasa .... "La, ak beli ke? Bukan kita yang nak makan, adik baby dalam perut ni yang nak." Lepas tu merajuk, duduk sedih kat bucu katil. Haha. Suami kena faham itulah emosi ibu mengandung. Bak kata orang, masa macam nilah nak bermanja-manja. Tak gitu.


Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu!
Perangai pelik ibu mengandung yang encik suami kena tahu! Sumber Google.

Saiz kasut bertambah; kalau yang ni, seingat cikla saiz kasut mantain sama start dari awal mengandung sampailah due. Sebab tiga-tiga cikla mengandung memang kaki tak bengkak. Tapi tak taulah orang lain kan. Kalau seluar or kain tu memang tak muat masa mengandung. Tak dapat nak bergaya pakai kebaya. Hihi. Pakai dress mengandung or jubah ajelah. Cantik jugakkan. Cikla memang tak reti nak pakai seluar *walaupun ada yang sesuai untuk ibu mengandung sebab rasa macam 'ketat' je.  Huhu. Emosi berubah ubah; memang ya. Macam yang cikla cerita awal tadilah. Emosi ibu mengandung ni memang kita tak boleh nak jangka. Kadang kadang pagi dia ok, lepas tu tengah hari membawak ke petang dah lain macam. Haha. Tapi, ada masanya moodnya ok the whole day. Depend pada keadaan. Mungkin kalau dah penat sangat, mood memang macam tu. Orang tak mengandung pun sama. Betul tak? So, encik suami pandai-pandailah awak nak tackle mood isteri awak tu ye... 

Tak boleh masuk dapur; memang ada sesetengah perempuan ni kalau mengandung memang tak boleh nak bau makanan. Bau ikan... Mual. Bau orang tumis cili, nak muntah. Macam macamlah. Tapi macam cikla alhamdullilah, setakat ni takdelah sampai tak boleh nak masuk dapur. Cuma awal-awal mengandung je, takleh nak bau ikan. Hanyir. Kalau siang ikan, pakai mask. Haha... Tapi, sekarang *pregnant 4 bulan lebih ni dah ok dah. Cuma sometimes je tak leh bau orang menumis. Walauapapun ku gagahi jua. Kalau ada maid tak apalah kan.. Haha. Masalah kesihatan; orang mengandung ni hormon dia berubah ubah. Macam cikla, kalau 'ligat' sikit buat kerja mulalah badan sakit sakit. Nak demamlah. Lagi satu, sejak-sejak ni memang cikla takleh tidur kat bawah. Nanti siaplah, sakit pingganglah, lenguh sana lenguh sini. Makan pun takleh silap sikit. Nanti mulalah sakit perut, kena cerry berry. Adoii. Dugaan sungguh.... 

Bagi cikla, lain orang lain kot 'kerenah' masa mengandung. Tapi, cikla nak pesan pada orang sekeliling terutama suami, jangan ingat isteri mengandung ni mengada ngada tau. Korang tak tau dan tak rasa macam mana dugaan dan rasa 'membawa' perut ni. Itu belum lagi kalau dah cukup bulan. Nak usung perut ke sana ke mari. Dan pengalaman melahirkan yang tak boleh kita nak agak. Sebab orang cakap, lain anak lain pengalaman mengandung dan melahirkan. Kalau boleh tu, jaga baik-baik hati isteri tu, tolong mana yang patut. Kesian dia...

Oklah, dah habis dah 'membebel' haha. Semoga ibu ibu mengandung tabah hadapi dugaan dan semoga dipermudahkan semuanya, terutama masa melahirkan nanti. Amin..

Doakan cikla juga ye... ❤❤❤

No comments:

Post a Comment


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.