28 March 2016

# himpunan ilmu dan doa

Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat.

Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat. | Assalamualaikum wbt. Baginda Rasullullah SAW diputerakan pada 12 Rabiulawal tahun Gajah. Saat lahirnya baginda ke dunia ini, diiringi dengan keajaiban yang pastinya tak terfikir oleh manusia. Jom cikla nak share apakah mukjizat itu.

Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat. 


Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat.
Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat. Image credited to google.

  1. Bonda Rasullullah tak letih selama mengandungkan baginda. Subahanallah, kita mesti tak kan kalau wanita yang mengandung mesti rasa letih kan. Tapi tidak bagi bonda baginda.
  2. Kita mesti tau kan, kalau kita nak melahirkan mesti rasa sakit kan, tapi bonda Nabi langsung tak merasa sakit macam mana wanita lain melahirkan bayi.
  3. Saat Rasullullah dilahirkan, baginda lahir dalam keadaan yang sudah dikhatankan, yang mana ia menandakan baginda dalam keadaan bersih dan suci.
  4. Semasa baginda lahir, syaitan dan jin tak boleh naik lagi ke langit untuk mendengar percakapan malaikat.
  5. Saat baginda Rasullullah lahir, susu Halimah dah tak keluar lagi. Namun dengan izin Allah, bila mulut baginda mendekat, keluarlah air susunya.
  6. Saat Rasullullah lahir, maka ada suara yang keluar dari Kaabah yang berbunyi; "Katakanlah telah datang kebenaran (Islam) dan tidak akan memulai kebatilanjuga tidak akan mengembalikan kekufuran..."

Saat kelahiran Nabi Muhammad SAW diiringi 6 mukjizat.
Laillahaillallah muhammadurrasullulah... - Image credited to google.

Sesungguhnya kelahiran Rasullullah SAW membawa rahmat ke seluruh alam. Baginda bukan sahaja dilahirkan untuk menyebabkan agama islam, malah kedatangan baginda telah menyatupadukan seluruh umat manusia.

Semoga perkongsian ini akan memberi ilmu kepada kita. InshaAllah. 


Sumber : Ruangan kisah teladan Rasullulah, Majalah Wanita. 

No comments:

Post a Comment


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.