28 October 2016

# just sharing and remind

Berhati-hati dengan elektrik.

Berhati-hati dengan elektrik. | Assalamualaikum wbt. Tragedi kebakaran di HSA tempoh hari mengejutkan banyak pihak. Bukan niat nak menunding jari menyalahkan sesiapa, tapi apa yang penting kesedaran dan keprihatinan diri sendiri. Apa yang penting kita kena sentiasa beringat dan berhati-hati dengan elektrik. Macam api jugak. Bila kecik jadi kawan, bila besar jadi lawan. Salah langkah memang buruklah akibatnya.

Berhati-hati dengan elektrik.


Berhati-hati dengan elektrik.
Berhati-hati dengan elektrik. Sumber Facebook.

Kalau korang perasaanlah, biasanya di wad-wad sesetengah katil mesti ada 'kabel' untuk bekalan oksigen dan plug untuk kita cas handphone ataupun barangan elektrik. Sebenarnya, ia ada sangat bahaya kalau kedua-duanya digunakan secara serentak. Kita semua tau kot yang oksigen ni merupakan unsur yang mudah terbakar (mesti time korang sekolah ada belajar dalam subjek Sains) dan boleh menyebabkan letupan berlaku.

So, kalau kita pasangan peralatan elektrik berdekatan dengan sumber yang mudah terbakar dan meletup ni, gelombang elektrik serta haba yang terhasil boleh menyebabkan kebakaran bila bertindakbalas dengan oksigen. Manalah tau, sambungan oksigen tu longgar atau tercabut tapi kita tak perasan.

So, berhati-hatilah bila melawat pesakit di hospital. Orang cakap malang tak berbau kan. Beringatlah sebelum kena.

Just remind.... 🌸🌸

2 comments:

  1. Sebagai panduan dan ingatan kita semua.
    Tq.

    ReplyDelete
  2. Oo plug tu kt tk bleh guna eyh ? Igtkan ok je

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.