Panggilan pangkat anak keluarga melayu.

by - November 02, 2016

Panggilan pangkat anak keluarga melayu. | Assalamualaikum wbt. Biasanya dalam keluarga melayu memang ada yang mengamalkan panggilan pangkat di kalangan adik-beradik. Bagi cikla, panggilan memang bagus diterapkan kepada anak-anak sejak mereka kecil lagi sebab panggilan macam ni lebih kepada menunjukkan rasa hormat pada yang lebih tua. Lagipun ia menandakan keakraban hubungan adik beradik. Setuju tak? Ada beberapa panggilan pangkat anak keluarga melayu yang biasa digunakan. Apakah ia? Jom baca...

Panggilan pangkat anak keluarga melayu.


Panggilan pangkat anak  keluarga melayu.
Panggilan pangkat anak keluarga melayu. Sumber Facebook.

Sejujurnnya, adik-beradik cikla memang tak mengamalkan panggilan ni semua. Sebab, kami just panggil pangkat kakak, abang je. Macam tu. Kalau nama panggilan along, angah, ni semua memang takde.

Cuma anak-anak cikla, cikla nak cuba ajar mereka panggil kakak dan abang macam ni... ❤

You May Also Like

7 Orang yang komen.

  1. Sejak kecik pnggil name. Dh bsar mmg tk lekat dh nk pnggil mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. keluarga Cikla pun tak didedahkan dgn panggilan pangkat sebegini. cuma letak 'Kak' atau 'Abg' je kat depan nama sebagai tanda hormat..

      Delete
  2. Keluarga sepupu sy mmg dipanggil macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bg cikla panggilan mcm ni nmpk adik beradik lebih akrab kan...

      Delete
  3. Pak cik anak ke-3
    Anak2 sedara semua panggil Pokde

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.