Tujuh kalimah penghapus dosa.

by - November 24, 2016

Tujuh kalimah penghapus dosa. | Assalamualaikum wbt. Berikut adalah sekadar perkongsian dan ingatan untuk kita semua termasuklah diri cikla sendiri. Barang siapa yang menghafal tujuh kalimah, ia dipandang mulia di sisi Allah dan malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebesar lautan. Apakah tujuh kalimah penghapus dosa itu?


Tujuh kalimah penghapus dosa.
Tujuh kalimah penghapus dosa. Sumber Google.

Tujuh kalimah penghapus dosa.


  • Mengucap Bismillah pada tiap-tiap permulaan kalau nak melakukan sesuatu. 
  • Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap bila selesai melakukan sesuatu. 
  • Mengucap Astagfirullah kalau lidah mengatakan perkataan yang tak elok.
  • Mengucap InsyaAllah kalau merancang sesuatu perkara untuk dilakukan pada hari esok. 
  • Mengucap La haula wala kuwwata illa billah kalau menghadapi sesuatu yang tak disukai dan tak diingini.
  • Mengucap Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun kalau menghadapi atau menerima musibah.
  • Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad  Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya. 

Semoga ketujuh tujuh kalimah ini akan menjadi amalan kita seharian.


Sumber : WhatsApp Group.

You May Also Like

16 Orang yang komen.

  1. Terima kasih banyak banyak lah ni.
    Semuga pahala pergi ke saudari.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, pagi pagi dah dapat rezeki ilmu. Semoga Allah terima amal kita.

    Amin

    ReplyDelete
  3. Istifar sntiasa.. Agar kita sntiasa ingt Allah

    ReplyDelete
  4. insyaAllah, semarakkan mnjadi amalan kita seharian

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.. semoga akan menjadi amalan...

      Delete
  5. insyaAllah. stengah mmg di amalkan. kadang hati cenderung sebut name binatang lg daripada kalimah, haiiihh hati, kotor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... kena kuatkan iman lawan hasutan ni..huhu

      Delete
  6. Assalamualaikum...Terima kasih atas pesanan. Sama-samalah kita beramal...Anyway datang singgah sini yer... Meh la join kontest blog..

    http://www.myideakini.com/2016/11/minyak-herba-asmak-penawar-asma.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... sama2.. saling mengingati.. dan menambah Ilmu, memperbaiki diri sama2..

      InshaAllah, nnti Cikla join..

      Delete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.