Boleh ke potong kuku semasa haid?

by - April 07, 2017

Boleh ke potong kuku semasa haid? |  Assalamualaikum wbt. Sebenarnya sejak dari dulu lagi cikla mendengar orang bertanyakan hal ni. Boleh ke potong kuku semasa haid? So, cikla nak share jawapan kepada 'permasalahan'  ni.

Boleh ke potong kuku semasa haid?


Boleh ke potong kuku semasa haid?
Boleh ke potong kuku semasa haid? Sumber Google.

Sebenarnya, takde syarat khas seperti mesti suci dari hadas kecil atau besar untuk memotong kuku malahan rambut sekalipun. Sedangkan kedua-duanya amat digalakkan oleh Islam sebab menjaga kebersihan diri.

Dalam al-Quran atau hadis pun takde yang menyatakan larangan melakukan keduanya dalam masa tersebut. Malah, keharusannya telah dipersetujui dalam empat mazhab utama.

So, sudah terjawablah apa yang dimuskilkan selama ni. ❤❤


Sumber Ustaz Khairul Anuar Basri Al Hafiz (Pendakwah & Motivator).

*Kalau korang ada yang memuskilkan boleh email beliau di mkamb8789@gmail.com atau Facebook Khairul Anuar Basri.

You May Also Like

16 Orang yang komen.

  1. Dari dulu lagi bende ni jadi isu.. Alhamdulillah dah terjawab pown kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... sbb mcm2 jwpan kita dgr kan.. Alhamdullilah dh terjawab dh apa yg dimuskilkan...

      Delete
  2. Kalo kuku panjang mudah masuk benda2 kotor. Sedangkan menjaga kebersihan adalah wajip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Betul jugak tu. Kebersihan mmg penting.

      Delete
  3. Thansk sharing dear..
    Bagus la, selalu byk yg debatkan hal ni...now dah faham.

    ReplyDelete
  4. Liez dari dulu potong juga kuku tapi lepas tu simpan... bila nak mandi hadas bawak sekali mandi...sebab ada pernah baca mcm tu kena buat.. Waallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pun Cikla buat mcm tu gak. Sama jugak dgn rambut. Rambut yg gugur masa sikit Cikla simpan. Mandi hadas bwk sekali mandi...

      Tp Islam kan mudah. Perkara kebersihan mmg penting dan Islam amat mementingkan kebersihan..

      Delete
  5. Alhamdulillah jelas..terima kasih perkongsian ya.. :)

    ReplyDelete
  6. teringat waktu sekolah dulu2 dan tahun2 selepas tu jugak..bila rasa rimas dgn kuku panjang, mesti dipotong, masukkan dalam tisu dan bila nak mandi hadas bawak sekali hadoii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dgn Cikla. Sbb ingat xboleh buangkan. Siap kumpulkan dlm bekas, mandi hadas bwk mandi sekali.

      Delete
  7. Biasa sebelum piyed akak akan potong kuku siap2..hehe

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..perkongsian yang bermanfaat
    JanjiKita

    ReplyDelete
  9. betul.. betul... kuku panjang x pandai bela, lepas tu sure x cantikpon lepas tu kotor jer.. baik potong... info berguna... tq

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.